Welcome To Utmark

by • May 8, 2021 • 8, Arthouse, Gewoon Leuk, Home, SeriesComments Off on Welcome To Utmark2240

HBO Nordic is misschien wel mijn grootste ontdekking van het jaar en dat wil wat zeggen, want onlangs kwam ik er nog achter dat Robert Kirkman – de bedenker van The Walking Dead en Invincible – zijn zoon doodleuk naar Superman heeft vernoemd. Als dat geen lekker feitje is voor een pubquiz, dan weet ik het ook niet meer. Ik kwam de Scandinavische tak van HBO op het spoor toen ik op één of ander forum struikelde over het stemmige drama Beartown. Dat bleek – na de komedie Gösta en de scifi Beforeigners – alweer de derde titel uit het hoge noorden te zijn. Was mij even ontgaan. Inmiddels zijn daar met Pray, Obey, Kill en Welcome To Utmark nog twee nieuwe gebakjes aan toegevoegd en met name die laatste is een absolute aanrader. Helemaal als je in het verleden goed ging op de absurditeit van series als Fargo en Twin Peaks.

Disclaimer: aan internationale uitstraling heeft HBO Nordic blijkbaar een broertje dood, dus tot nadere orde moet je het doen met een trailer waar je hoogstwaarschijnlijk geen reet van verstaat. Zodra ze een stagiair hebben gevonden die de boel van Engelse ondertiteling heeft voorzien, zal ik de video aanpassen.

 

Man bijt hond
Velkommen Til Utmark – zoals de Noren het zelf noemen – gaat over een klein, afgelegen Noors dorpje waar je je alleen maar bij de burgerlijke stand kunt inschrijven als er iets niet helemaal lekker met je is. Utmark is een dorp waar de makers van Man Bijt Hond van zouden smullen. Een bonte verzameling van – al dan niet beschadigde – paradijsvogels. Deze nieuwste van HBO Nordic vertelt het verhaal van een alcoholistische schaapherder, een rouwende pooier die diep vanbinnen walgt van zijn eigen beroep, een narcistisch oermens met anger issues, een heimelijke cross-dresser, een godhatende pastoor en een gokverslaafde sheriff met een klompvoet en een onberekenbare stoelgang. Dat klinkt misschien als het begin van een hele slechte mop, maar het is het begin van een serie die in zijn eerste seizoen jammer genoeg maar acht aflevering kent.

Op karakter
Welcome To Utmark doet qua sfeer, kneuterigheid en humor wel wat denken aan het eveneens Noorse Lilyhammer. Wat een lekkere serie was dat. In tegenstelling tot deze Netflix Original ontbreekt het Welcome To Utmark echter een beetje aan verhaallijn. Je zou kunnen zeggen dat de nogal disfunctionele personages samen het verhaal vormen. Er gebeurt niet zo heel veel, maar de karakters zijn zo gecompliceerd, gelaagd en kleurrijk dat je wel moet blijven kijken. Echt iedereen in deze serie heeft issues, tot aan de passief-agressieve servicedeskmedewerkster van het lokale verhuisbedrijf aan toe. Het is een vulkaan van problematische ego’s die langzaam tot eruptie komt. Je moet ook niet vies zijn van het nodige ongemak, want Welcome To Utmark grossiert daarin. Het is bij tijd en wijle nog ongemakkelijker dan het moeten aanschouwen van je dansende vader op de eerste klassenavond van je middelbare school. Die combinatie van ongemak en niet alledaagse figuren zorgt ervoor dat Welcome To Utmark uitermate geschikt is voor mensen die eerder moesten watertanden bij series als Fargo en Twin Peaks. Mensen met smaak. Mensen zoals jij en ik. Toch?

 

HBO Nordic
– 2021 – 2021
– 1 seizoen
– Soort Noorse Fargo vol kleurrijke, gecompliceerde karakters.
– 45 minuten per aflevering

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.