Westworld

by • December 27, 2016 • 8, Onwaarschijnlijk, Series, SpannendComments Off on Westworld4581

Als een paar van de zwaargewichten achter succesverhalen als Lost, Star Wars: The Force Awakens, Memento en The Dark Night samen een serie knutselen, dan weet je eigenlijk al op voorhand dat ‘t goed zit. Helemaal als die serie ook nog eens het DNA draagt van de man die ons eerder al ER en Jurassic Park bracht. Tussen de dubbele bypasses en blindedarmoperaties door schrijft arts Michael Crichton namelijk graag over ziekenhuisbedden, bloeddorstige dinosauriërs en op hol geslagen cowboyrobots. Dat laatste resulteerde begin jaren ’70 in de film Westworld en een paar jaar later maakte CBS daar een serie van. HBO doet dat nu nog eens dunnetjes over en niet zonder succes, want nog nooit keken er meer mensen naar het eerste seizoen van een HBO liefdesbaby.

In de directiekamer zullen een aantal mensen opgelucht ademgehaald hebben, want de weg naar tien afleveringen cowboys en microchips ging niet bepaald over rozen. De serie, die eigenlijk in 2015 in première had moeten gaan, werd al in 2013 aangekondigd, maar liet uiteindelijk nog drie jaar op zich wachten. Het is natuurlijk altijd goed om iets te hebben om naar uit te kijken, maar je kunt ook overdrijven. Anyway… Westworld the HBO edition is er nu en dat is behoorlijk goed nieuws.


Laat de kids maar thuis
Hartstikke leuk dat Disneyland Parijs, maar toch jammer van al die schreeuwende kinderen en de afkeurende blikken van de medebezoekers als je in een baldadige bui Peter Pan en Minnie Mouse door hun kop schiet. Daar moet ik iets op verzinnen, moet Dr. Robert Ford (Anthony Hopkins) gedacht hebben, een futuristisch pretpark vol cowboy- en indianenrobots waar volwassen ongegeneerd hun wildste fantasieën kunnen uitleven zonder gestoord te worden door hun jengelende kroost. Een plek waar zelfs de stoffigste registeraccountant voor even de onnavolgbare gun slinger kan uithangen. Een plek waar je je rivaal ongestraft overhoop kunt schieten, omdat hij even later toch weer tot leven wordt gewekt in een state of the art laboratorium. Het pretpark kreeg de naam Westworld en mensen zetten massaal hun linkernier op marktplaats om zich met de opbrengst een weekje onder te dompelen in het Wilde Westen. Jarenlang vullen Ford & co ongestoord hun zakken, totdat er een kink in de kabel komt. Door een fout in het systeem slaan de robots op hol en is niemand z’n leven meer zeker. NIEMAND!

Waakvlam in de pan
Je kunt moeilijk haten op Westworld, want daar is ‘t simpelweg te goed voor. Met namen als Ed Harris, Anthony Hopkins en Thandie Newton hoef je je over het acteerwerk geen zorgen te maken, productioneel zijn er weinig series indrukwekkender en ondanks dat het concept van verlichte robots niet nieuw is (Bicentennial Man, Real Humans, I, Robot) blijft het ‘n interessant thema. Waarschijnlijk omdat we allemaal deep down de angst koesteren om ooit in onze slaap aangevallen te worden door de ontevreden, draadloze stofzuiger van de buren. Allemaal mooi dus, maar er valt ook wel wat aan te merken op de nieuwe miljoenenproductie van HBO. Vind ik dan. Na een overweldigende start begint de boel vanaf aflevering vier een beetje te slepen. De vlam wil maar niet echt in de pan schieten, zeg maar.

Aflevering 1:  “Jezus, wat is dit weird maar fantastisch en wat een vet concept!”
Aflevering 2:  “Ik wil hier zoveel meer van! Geef ‘t me!”
Aflevering 3:  “Fantastisch hoor, maar gaat er ook nog iets gebeuren?”
Aflevering 4:  “Heb wel eens spectaculairdere personages gezien dan die Dolores en Teddy.”
Aflevering 5:  “Ik geloof dat ik ‘m gewoon niet helemaal voel.”
Aflevering 6:  “Het is dat die hoerenmadam geweldig is…”
Aflevering 7:  “Jaaaaa, dit was waar ik op zat wachten! De beer is los!”
Aflevering 8:  “Oh nee, toch niet.”
Aflevering 9:  “Nou ga ik ‘m afkijken ook.”
Aflevering 10: “Dit was de investering meer dan waard! Zo blij dat ik ben blijven kijken!”

Ff wachten… Komtie!
Net als eerder bij Sense8 en Preacher, lijkt Westworld pas in de laatste aflevering écht te beginnen. Je kijkt naar een enorme aanloop, die op het eind tot volle ontbranding komt. Wat dat betreft had het eerste seizoen ook wel Westworld: The Inleidende Beshootings kunnen heten. Dat is dus Engels voor Westworld: De Inleidende Beschietingen. Op zich is het ook niet gek dat HBO lekker de tijd neemt, want Game Of Thrones loopt op z’n einde en er is dus behoefte aan een nieuwe long runner. Westworld heeft zeker die potentie en in de laatste aflevering worden er hier en daar dan ook al wat tipjes van toekomstige sluiers opgelicht. Als die representatief zijn voor wat we in komende seizoenen kunnen verwachten, dan gaat deze misschien iets te strenge 8+ zeker nog een 9 worden.

HBO
– 2016 – 2022
– 4 seizoenen
– Wat als de poppen in de Efteling opeens in opstand zouden komen?
– 50 minuten per aflevering

 

 

Related Posts

Comments are closed.