Wu-Tang: An American Saga

by • October 29, 2019 • 7, Gewoon Leuk, Home, Series, SoundsComments Off on Wu-Tang: An American Saga3331

Vijfentwintig jaar geleden dropte één van de meest invloedrijke hiphopformaties aller tijden haar debuutalbum Enter The Wu-Tang en dat moet natuurlijk gevierd worden. Uiteraard niet met een zompige Hema-taart met een marsepeinen fotoprint van Ol’ Dirty Bastard erop, maar met een hoogwaardig eerbetoon dat – evenals hun muziek – de tand des tijds kan doorstaan. Showtime deed dat eerder dit jaar door RZA, GZA, Ol’ Dirty Bastard, Method Man, Raekwon, Ghostface Killah, Inspectah Deck, U-God en Masta Killa samen te brengen in de boeiende documentaire Of Mics And Men en Hulu komt nu met een tiendelig drama wat prima kan wedijveren met de betere series van 2019.

 

The only drug is hiphop
Het New York van eind jaren ’80, begin jaren ’90, is niet per se de meest vriendelijke plek op aarde. De coke van Pablo Escobar overspoelt de straten van de hoofdstad met alle gevolgen van dien. In de grimmige buitenwijken gaan veel jonge gasten aan de slag als urban apotheker, maar dat is een carrièrepad wat eigenlijk maar twee uitkomsten kent: tralies of een huilende moeder aan je kist. Bobby Diggs heeft al snel in de gaten dat het wellicht slimmer is om zijn heil in een andere beroepstak te zoeken: de muziek. Ook niet per se de weg van de minste weerstand, maar hiphop is aan een opmars bezig en Bobby – beter bekend als RZA – heeft skills, een onbreekbaar doorzettingsvermogen en een flinke dosis geluk. Het heeft de nodige voeten in de aarde, maar uiteindelijk weet hij ook zijn vrienden te overtuigen van het feit dat de toekomst niet op straat ligt. Of het moet zijn uit de speakers van de ghettoblasters op de basketbalveldjes.

We want more!
Er hoeft geen hiphop door je aderen te stromen om lekker te gaan op An American Saga. Sterker nog, dit eerste seizoen gaat nauwelijks over hiphop. Het is vooral het verhaal van je hoofd boven water proberen te houden, wanneer je niet bent geboren met een gouden lepel in je mond. Wat dat betreft is deze nieuwe van Hulu niet zozeer familie van The Defiant Ones of Hip Hop Evolution, maar past het misschien beter in het rijtje Snowfall, The Chi en Top Boy. Het is een hood drama waar in eerste instantie nauwelijks groupies, concerten en vernielde hotelkamers bij komen kijken. Goed nieuws, want dat betekent dat er nog meer dan genoeg anekdotes te vertellen zijn voor een eventueel tweede seizoen. Of die ook daadwerkelijk gaat komen is nog maar helemaal de vraag, want An American Saga was in eerste instantie bedoeld als miniserie. Op social media hint RZA – tevens bedenker en producer van de serie – stiekem al naar een vervolg, dus we mogen blijven hopen.

Hulu
– 2019 – 2023
– 3 seizoenen
– De ontstaansgeschiedenis van de Wu-Tang Clan
– 50 minuten per aflevering

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.